July23 , 2024

20 universiti AI terbaik lulus kohort Ph.D. pertama

Related

gossip news
free fashion tv

Share

20 universiti AI terbaik lulus kohort Ph.D. pertama

101 graduan telah menambahbaik ekosistem AI UAE bagi penyelidikan, pembangunan dan kemajuan aplikasi komersial – mewujudkan hab teknologi AI di Global South

ABU DHABI, Emiriah Arab Bersatu, June 08, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) — Yang Amat Mulia Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Putera Mahkota Abu Dhabi dan Pengerusi Majlis Eksekutif Abu Dhabi, telah hadir ke majlis konvokesyen Universiti Kecerdasan Buatan Mohamed bin Zayed (MBZUAI) 2024 pada 6 Jun, meraikan 101 graduan dari 22 negara, menerima ijazah pengajian lepasan ijazah dalam bidang AI utama termasuk penglihatan komputer (CV), pembelajaran mesin (ML), dan pemprosesan bahasa sejadi (NLP).

Majlis tersebut turut dihadiri oleh Tuan Yang Terutama Dr. Sultan bin Ahmed Al Jaber, Menteri Perindustrian dan Teknologi Termaju UAE dan Pengerusi Pengasas Lembaga Pemegang Amanah MBZUAI, dan tetamu kenamaan yang lain.

“Sebelum banyak negara lain mengiktiraf potensinya, dasar yang diterajui kerajaan menggalakkan aktiviti mempromosi AI di UAE,” kata Dr. Al Jaber. “Mereka memupuk kejayaan syarikat seperti G42 dan model bahasa besar seperti Falcon. Hasilnya, negara kecil ini mewujudkan ekosistem bertaraf dunia untuk bakat dan keusahawanan AI. Kami menarik pelabur besar daripada pemimpin teknologi seperti Microsoft dan muncul sebagai hab penting untuk inovasi dan aplikasi AI.”

Dr. Al Jaber menyatakan bahawa pertumbuhan AI adalah salah satu daripada tiga megatrend yang membentuk masa depan, di samping kadar peralihan tenaga yang semakin pantas dan kebangkitan pasaran baru muncul dan Global South: “Kepakaran Kelas 2024 yang semakin meningkat akan memegang kunci untuk membuka kunci penyelesaian kepada beberapa cabaran yang paling sukar di dunia. Malah, jika kita ingin mencapai matlamat bercita-cita tinggi untuk Konsensus UAE bersejarah yang dipersetujui di COP28 pada bulan Disember di Dubai, AI mesti memainkan peranan penting.”

Konvokesyen ketiga dan terbesar MBZUAI meraikan graduan Ph.D. pertama universiti itu dalam bidang ML bersama graduan sarjana dalam bidang ML (55), CV (28) dan NLP (12) dengan pelajar yang berasal dari negara-negara yang termasuk UAE, Kanada, United Kingdom, Perancis, India, Vietnam, Pakistan, Ethiopia dan Sri Lanka.

Presiden dan Profesor Universiti MBZUAI, Eric Xing, berkata: “Kelas 2024 MBZUAI ialah peneraju masa depan teknologi, inovasi dan kreativiti, mereka diperlengkap untuk menerima tanggungjawab yang datang dengan pengawasan sesuatu yang begitu berkuasa dan transformatif. Kita terpisah dengan pengetahuan, kemahiran dan pemahaman yang mendalam tentang peluang yang ada – peluang untuk membentuk masa depan di mana AI berkhidmat kepada manusia dengan belas kasihan dan piawaian etika yang tidak berbelah bahagi – mereka bersedia untuk menangani cabaran terbesar yang dihadapi oleh dunia kita hari ini.”

Sejak lima tahun penubuhannya, MBZUAI kini diiktiraf sebagai salah satu daripada 100 universiti sains komputer terbaik dunia dan disenaraikan dalam 20 teratas untuk pengkhususannya dalam AI, CV, ML, NLP dan robotik (CSRankings).

Untuk memohon kemasukan, lawati mbzuai.ac.ae atau hubungi [email protected]. Untuk pertanyaan media, sila hubungi:

Amy Rogers, Pakar Komunikasi Kanan MBZUAI
[email protected] 

Roger Field/Aya Hassan
[email protected]

Foto yang disertakan dengan pengumuman ini tersedia di https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/bdfc68d2-c10f-449c-85d5-dd39d3b960bdOriginally published at https://www.einpresswire.com/article/718377690/20-universiti-ai-terbaik-lulus-kohort-ph-d-pertama